|  | 
        
          |  | 
        
          |  | 
        
          |  | 
        
          |  | 
        
          | 10 annosta, annos 100 g 
          savumadetta | 
        
          |  |  | 
        
          | 2 kg savustettua madetta 
          (n. 1 kg perattuna) | Savusta perattu made 
          nahkoineen, nahka suojaa kalan pintaa ja pitää kalan mehevänä. Suolaa 
          made ennen savustusta 10 % suolaliuoksessa (4 litraa vettä ja 0,4 kg 
          merisuolaa). Suolausaika on 1-2 tuntia riippuen mateen koosta. Anna 
          kalan pinnan kuivua ennen savustusta. 
 Vinkki: Paremman savustustuloksen saa, kun kuivaa kalan pinnan (kala 
          ritilällä) savustuslaatikossa miedolla lämmöllä ennen varsinaista 
          savustusta (ilman puruja). Savustuslaatikon kansi saa olla raollaan, 
          jolloin liika kosteus poistuu. Savu ei tartu kunnolla märkään kalan 
          pintaan.
 
 Lisää savustuspurut (leppä on yleisimmin käytetty). Laita made 
          takaisin savustuslaatikkoon. Sulje kansi hyvin. Kuumenna 
          savustuslaatikkoa lämmönlähteellä (nuotio, grilli tai muu). Savusta 
          madetta 45 minuuttia – 1 tunti. Made vaatii pidemmän savustusajan kuin 
          monet muut kalalajit. Anna kalan tasaantua savustuslaatikossa ennen 
          sen tarjoamista.
 | 
        
          |  |  | 
        
          |  | 
        
          | Punajuurisalaatti 10 
          annosta, 80 g annos | 
        
          |  |  | 
        
          | 800 g punajuuria 2 dl (200 g) kermaviiliä
 ½ dl vaaleaa balsamietikkaa
 ¾ tl suolaa
 ½ tl sokeria
 hiukan mustapippuria
 1 dl hienonnettua basilikaa
 | Keitä puhdistetut 
          punajuuret kuorineen kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä
          kylmässä vedessä. Kuori ja kuutioi punajuuret. Sekoita punajuuren 
          joukkoon muut aineet. 
 Anna maustua kylmässä noin 30 minuuttia.
 | 
        
          |  |  | 
        
          |  | 
        
          | Tarjoa savumade raparperin 
          lehtien päältä punajuurisalaatin kera. | 
        
          |  | 
        
          |  |