KUHAMAA - Rapuriimityskilpailu 2013

 

Pirkanmaa

 
Laulut Tiedote 19.4.2013
Säännöt Tiedote 8.8.2013
Täplärapureseptejä ja videoita rapujen käyttöön
 

Rapuriimityskilpailu 2013

 
 
Lisää kilpailuun lähetettyjä uusien rapulaulujen sanoituksia (julkaistu 7.8.2013)
 
Palkitut sanoitukset
Koko perheen rapulauluja
Lauluja rapujen ja juhlan kunniaksi
Huumoria, haikeutta ja hekumointia
 
 
Pirkanmaan kalatalouskeskus ja Kalatalouden Keskusliitto järjestivät avoimen valtakunnallisen rapulaulujen sanoituskilpailun suomalaisen rapujuhlakulttuurin edistämiseksi ja monipuolistamiseksi. Kilpailussa haettiin uusia ja hauskoja sanoituksia, joita voidaan laulaa tulevaisuuden rapujuhlissa ympäri Suomenniemen.

Kilpailun voittajasanoitukset julkistettiin Tampereen kalamarkkinoilla perjantaina 19.4.2013:
   
Pääsarjan voittaja; Rapuriimitys 2013  
Rapulaulu täplillä ja ilman, sanat ja sävel Pekka Leinonen Video  Nuotit 
Palkintona kahden hengen majoituspaketti rapuillallisineen, lahjoittajana Koivulahden Rapukartano  
   
Hauskin lasten / koko perheen rapulaulu  
Rapujapa tietenkin, sanat Tuomo Ylönen Video
(Missä on peukalo, säv. trad.)  
Palkintona tuotekassi, lahjoittajana Kalatalouden Keskusliitto.  
   
Nokkelin rapuriimitys  
Kymmenjalkaisen jenkka, sanat Unto Eskelinen Video
(Väliaikainen, säv. Matti Jurva)  
Palkintona 5 kpl kokoon taittuvaa jättikokoista Ahti-rapumertaa, lahjoittajana Kivikangas Oy.  
   
Tuomariston kunniamaininta  
Rapujuhla, sanat ja sävel Juhani Leinonen Video  Nuotit 
Palkintona rapukirja, lahjoittajana Kalatalouden Keskusliitto.  
   
Järjestäjien kunniamaininta  
Scifi rapu, sanat ja sävel Lauri Kukko Video  Nuotit 
Palkintona rapuveitsisetti, lahjoittajana Pirkanmaan kalatalouskeskus / Tampereen kalamarkkinat.  
   
Tampereen yliopiston normaalikoulun 5b-musiikkiluokka esitti rapulaulut palkintoseremonioiden yhteydessä.
   
Kilpailuehdotuksia tuli määräaikaan mennessä 67 kpl. Järjestäjien kilpailulle esittämä tavoite toteutui hyvin. Tekstitysten kokonaismäärä ja muutamiin sanoituksiin tehdyt uudet sävellykset yllättivät positiivisesti. Ehdotusten joukossa oli runsaasti lasten ja koko perheen laulettavaksi sopivia hauskoja sanoituksia. Myös aikuisempaan makuun tehtyjä riimittelyjä oli tarjolla.

Osallistujat olivat työstäneet niin rapujuhlaperinteen mukaisia lyhyitä ja napakoita tekstejä kuin pidempiä ja haastavampia, melodiaan nokkelasti istuvia riimittelyjä. Paljon yritteliästä tarinaa syntyi, mutta sanoitusten tyyli ja taso oli sangen kirjavaa. Monien ehdotusten rytmityksessä ja sopivuudessa sävelmiin oli hiukan ontuvuutta.

Sanoituksista erottui lopulta kymmenkunta tekstitystä, joiden joukosta raati valitsi parhaat. Pääsarjan voittajasanoitus on monipuolinen kappale, joka muodostaa hyvän kokonaisuuden. Laulun osat toimivat niin tilanteen kuin seurueen mukaan. Koko perhe voi laulaa yhdessä lasten version ja illan vanhetessa aikuiset halutessaan vaikka molemmat. Laulun kruunaa mainio itse tehty sävelmä.

Lauluista avautuu rikas rapumaailma

Tarinoissa on kuvattu monipuolisesti monet rapuihin ja ravustukseen liittyvät asiat ja perinteet.

Rapuun erikoisena veden eläimenä liittyvissä teksteissä teemoina ovat muun muassa isojen ja pienien rapujen elämä, pinnan alla piiloissansa kiven koloissa, joissa, järvissä niin kirkkaissa kuin rehevissä. Siellä täällä vilahtelee myös rapujen lisääntyminen, ravinnon käyttö, kasvaminen kuoren vaihtoineen sekä leppoisa elämä takaperin kävelyineen.

Ravustamiseen oleellisesti liittyvät asiat tuodaan esille monelta kantilta: tekstit kertovat ravustamisen hauskuudesta ja jännityksestä; tuleeko saalista, onko järvessä vielä rapuja tänäkin syksynä? Ravustuksen aloitus heinäkuun 21. päivä, elokuun rapusesonki, syöttien hankkiminen onkimalla tai merroilla, erilaiset ravustustavat rannalta ravustamisesta mertapyyntiin ja rapujen haavimiseen illan ja yön hetkinä tulevat tutuksi riimejä lukiessa. Välillä touhun lomassa rapu tarttuu saksillaan kiinni pyytäjän partaan.

Ravustajan välineistöstä mainitaan esimerkiksi mittatikut, parhaat ravunsyötit ja rapusumput ja korit.

Kaikki eivät suinkaan pyydä itse rapujaan tai onnistu niitä kovasta yrityksestä huolimatta saamaan, joten lauluissa kerrotaan myös kuinka ravut hankitaan torilta tai markkinoilta – tai vastaavasti saalis kiikutetaan kauppaan ja ravintolaan − ravustushan on monelle suomalaiselle pieni tai jopa suhteellisen merkittäväkin lisätulojen lähde.

Rapujen valmistaminen ja niillä herkuttelu on monen sanoituksen pääteemana. Teksteissä kuvataan rapujen keittäminen keittoaikoineen (tosin välillä hiukan ylipitkinekin, kun keitetään 15 minuuttiakin!) ja muuttuminen punaisiksi makuhermoja hiveleviksi herkuiksi, joiden kanssa juodaan lähteen vettä, mehua, piimää tai joskus niitä aikuisten juomia.

Monessa tarinassa on rapujuhlan kuvaukset juhlapöydän komeine isoine rapukekoineen. Tilli tuoksuu, paahtoleivät tarjoillaan ja kaulalaput on puettu ylle. Herkulliset ravun pyrstöt ja rapuvoi, maukkaat sakset ja vaalea liha maistuvat, otuksen perkaaminen rapuveitsellä pääsee vauhtiin ja lautaselle otetaan kolmas ja neljäskin saksiniekka. Keittäjäkin ehtii mukaan syömäpuuhiin. Rapuja maiskutellaan ja muiskutellaan ja juhlaväki nauttii toistensa seurasta. On ystävät läsnä, rapuja syömässä ja juhlan lomassa laulellaan ja tanssia pyörähdellään vaikka aamuun asti.

Rapuriimityskilpailun tuomaristoon kuuluivat RKTL:n tutkija Esa Erkamo, Tampereen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen, Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä, Moron tuottaja Jari Mylläri, opettaja/lauluntekijä Mikko Saarela ja muusikko/lauluntekijä Heikki Salo.

Voittajat palkittiin yhteistyökumppaneiden ja järjestäjien lahjoittamilla palkinnoilla. Rapuriimityskilpailun yhteistyökumppanina toimi Aamulehden Moro-liite.

Kilpailuun lähetettyjä sanoituksia julkaistaan lisää tuonnempana.

Järjestäjät kiittävät kilpailuehdotuksia lähettäneitä ja toivottavat hyvää tulevaa ravustus- ja rapujuhlakautta kaikille rapujen ja laulujen ystäville.

Lisätietoja Ismo Kolari puh. 050-5929 259.

 
 
 
Palkintojen jako Tampereen kalamarkkinoilla pe 19.4.2013.
 
Tilaisuuden ohjelma:
 
Klo
11.50  Tuokio Rapukartanon isännän Pasi Heinosen kanssa
 
12.00  Voittajien julkistaminen ja palkintojen jako
 
- Sarjojen voittajat ja kunniamaininnan saaneet palkitaan. Palkinnot luovuttavat:

Pasi Heinonen, Koivulahden Rapukartano
Markku Myllylä, Kalatalouden Keskusliitto
Ismo Kolari, Pirkanmaan kalatalouskeskus / Tampereen kalamarkkinat

 
- Palkitut rapulaulut esitetään Tampereen yliopiston normaalikoulun 5b-musiikkiluokan johdolla.
 
12.30  Tilaisuus päättyy
 
 
Rapulaulujen sanoituskilpailu
 
Suomenkielisiä rapulauluja on vähän ja useimmat niistä ovat juomalauluja, joissa keskitytään yleensä kulauttaman kurkkuun kirkasta yksi jos toinenkin ryyppy.
 
Suomalaisen rapujuhlakulttuurin edistämiseksi ja monipuolistamiseksi Pirkanmaan kalatalouskeskus ja Kalatalouden Keskusliitto järjestävät avoimen rapulaulujen sanoituskilpailun. Yhteistyökumppanina on Aamulehden Moro-liite.
 
Rapuriimityskilpailussa 2013 haetaan uusia hauskoja sanoituksia, joita voidaan laulaa rapujuhlissa ympäri Suomenniemen. Kilpailun avulla haetaan riimillisiä tai muuten osuvia tekstejä, joiden avulla tunnelma vain paranee mukavassa seurassa ja ilman, että laulujen nimenomaisena sanomana on runsas alkoholin käyttö.
 

Kilpailussa on yksi pääsarja, johon kaikki sanoitukset osallistuvat. Lisäksi kilpailussa valitaan nokkelin rapuriimitys ja hauskin lasten / koko perheen rapulaulu. Katso säännöt. Kilpailuaika on 28.9.2012−28.2.2013.

Rapuriimityskilpailu 2013 julkistetaan Tampereen kalamarkkinoilla Tampereen Laukontorilla perjantaina 28.9.2012 klo 13.

 
Tuomaristo
 
Kilpailun tuomaristo valitsee parhaat sanoitukset. Tuomaristoon kuuluvat:

Tutkija Esa Erkamo, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen, Tampereen Musiikkijuhlat

Toiminnanjohtaja Markku Myllylä, Kalatalouden Keskusliitto

Tuottaja Jari Mylläri, Aamulehti / Moro

Opettaja, lauluntekijä Mikko Saarela

Muusikko, lauluntekijä Heikki Salo

Kalatalousneuvoja Ismo Kolari, Pirkanmaan kalatalouskeskus (toimii tuomaristossa kilpailuehdotusten esittelijänä ilman äänioikeutta)

 
Palkinnot
 
Parhaat sanoitukset palkitaan, julkaistaan ja esitetään Tampereen Kalamarkkinoiden esiintymislavalla perjantaina 19.4.2013 alkaen klo 12. Voittajat palkitaan seuraavilla palkinnoilla:
 
Kahden hengen majoituspaketti rapuillallisineen, lahjoittajana Koivulahden Rapukartano (Kilpailun pääpalkinto).
 
5 kpl kokoon taittuvaa jättikokoista Ahti-rapumertaa, lahjoittajana Kivikangas Oy.
 
Tuotekassi, lahjoittajana Kalatalouden Keskusliitto.
 
 
Ilmoittautuminen
 
Lähetä sanoituksesi 28.2.2013 mennessä mieluiten sähköpostilla osoitteeseen ismo.kolari@ahven.net.

Voit myös postittaa sen osoitteeseen:

Pirkanmaan kalatalouskeskus
Ismo Kolari
Viinikankatu 53
33820 Tampere

Merkitse sähköpostiviestin tai kirjeen otsikoksi "Rapuriimityskilpailu 2013", ja liitä mukaan yhteystietosi. Anna laululle sopiva nimi ja kerro samalla mille sävelmälle sanoitus on tehty.

 
Sanoitus tuttuun sävelmään
 
Sävelmäksi kannattaa valita yleisesti tunnettu traditionaalinen kappale. Jos omistat itse jonkun sopivan sävelmän tekijänoikeudet tai saat käyttöluvan niiden haltijalta, voit luonnollisesti käyttää uudempaakin melodiaa rapulaulusanoituksesi pohjana.

Huom! Siis vain sellainen tekstitys voi osallistua kilpailuun, joka a) pohjautuu  sävelmään, jonka tekijänoikeussuoja on päättynyt tai b) johon sanoittajalla on itsellään sävelmän tekijänoikeus tai oikeudenomistajien lupa.

 

Seuraavana esimerkkejä tutuista sävelmistä, jotka saattaisivat vaikkapa toimia uusien rapulaulujen melodioina:

Kalliolle Kukkulalle

Yksi ruusu on kasvanut

Laulu Suomessa (Arvon mekin ansaitsemme...)

Karjalan kunnailla

Niin minä neitonen sinulle laulan

Jänis istui maassa

Rati riti ralla

Kulkurin valssi

Kesäillan valssi

Jos sull´ lysti on

Porsaita äidin oomme kaikki

 
 
Hauskat rapulaulut kohottavat juhlan tunnelmaa