KUHAMAA - Suurkalat

 

Pirkanmaa

 

Ennätyskalajahtiin

Julkaistu 21.3.2019, päivitetty 7.6.2021.
 
Pirkanmaan vesistöjen syvyyksissä uiskentelee isoja kaloja, jotka odottavat pyytäjäänsä autuaan tietämättöminä. Isot kalat ovat kalastuksen suola, joka jaksaa janottaa aina uudestaan. Jättikalan saa harvoin siiman päähän. Mahdollisuus sellaiseen on monelle kalastajalle tärkein kimmoke suunnata vesille.

Vaikka suuren kalan tartuttaminen vaatii useimmiten ennen kaikkea onnettaren apua, isomuksen tavoitteluun on olemassa myös hyviä niksejä (katso Jari Tuiskusen vinkkejä jäljempänä). Kalaennätyksen rikkominen voi tapahtua puhtaasti tuurilla, mutta sitä edesauttavat myös tieto ja taito sekä – ei vähäisimpänä – kalavesillä vietettyjen tuntien määrä.

Hiljattain päivitetyllä virallisella 2000-luvun Suomen ennätyskalalistalla on nyt 80 kalalajia ja kuusi rapulajia. Päälistalla ei ole tällä hetkellä yhtään Pirkanmaan vesiltä pyydettyä kalaa. Kuka vie Pirkanmaan takaisin ennätyskalalistalle ja milloin?

Vapavälinesarjan kärkisijaa  pitää kuitenkin edelleen vuonna 2001 Nokian Siuronkoskesta kalastettu 10,15 kg järvitaimen. Lempäälän Kuokkalankoskesta on tartutettu viime vuosina vapavehkein useita ennätysluokan toutaimia, mutta Nummenjoki pääsi kiilaamaan kärkeen muutama vuosi sitten.

Myös maailmanennätykset ovat mahdollisia Pirkanmaan vesillä. Esimerkiksi kansainvälisen urheilukalastusliiton Igfan kaikkien välineiden kuhaennätys on pirkanmaalaisittain ajateltuna melkeinpä jopa naurettavan pieni – no, tai ainakin realistinen – eli "vain" 11,48 kg.

Niinpä toukuussa 2021 nokialaisen Hannu Vesarannan vapa taipui ja siima kiristyi oikein kunnolla, kun hirmuinen kuha iski hänen tarjoilemaansa jigiin pirkanmaalaisella järvellä. Jätillä oli painoa 15,3 kg, eli reilusti enemmän kuin virallisen SE-listan suurimmalla kuhalla.

Jokainen ei voi olla Suomen- tai maailmanennätyksen haltija, mutta nyt on muuten hyvä aika laittaa omat kalaennätykset uusiksi ja lähteä jahtaamaan kookasta kalaa. Lajin voi jokainen valita itse. Hauskaa kalastuksessa on myös se, että joskus sivusaaliina nousee jotain ihan muuta kuin ollaan tavoittelemassa. Ja vaikka joskus nappaisi vain pieniä kaloja, vesillä on aina nautinnollista viettää aikaa.

 
 
 
Jarin vinkkejä toutaimelle ja kuhalle:
 
Pirkanmaalainen kalastustoimittaja Jari Tuiskunen on saanut paljon isoja kaloja sekä Pirkanmaan vesiltä että kaukaisemmilta kalapaikoilta.

Tässä muutamia Jarin vinkkejä ison kalan tavoitteluun kahden hyvin tyypillisen pirkanmaalaisen kalalajin osalta:
 

Toutain

- Pirkanmaalaisittain ylivoimaisesti paras ison toutaimen paikka on Kuokkalankosket Lempäälässä, siellä ehkä erityisesti Herralankoski, Antilanlahti, rautatiesillan alapuoli, Pappilan alue ja Majauslahti.

- Parhaat mahdollisuudet todella suuren yksilön saamiseen on ennen kutua, Kuokkalankoskilla huhtikuun lopulla - toukokuun alussa. Myös kudun jälkeinen syöntikausi toukokuun loppupuolella antaa isoja kaloja, joskin mätilisä on jo painosta menetetty.

- Toutain on aktiivisin lämpiminä, aurinkoisina kevätpäivinä, passivoituu takatalvisäillä.

- Ylivoimainen viehe on ollut Blade Bait King, voimakkaasti värisevä erikoisen näköinen peltilappu.

- Ennen kutua eli kylmän veden aikaan viehettä kannattaa uittaa hieman syvemmällä, mutta myöhemmin lähellä pintaa.


Kuha

- Oikein suuriin yksilöihin olettaisin olevan parhaat mahdollisuudet Pyhäjärvellä, etenkin sen Lempäälän puoleisissa osissa. Myös Kuokkalankoskista saadaan vuosittain kymppiä lähenteleviä vonkaleita.

- Kuha on painavimmillaan ennen kutua, sillä mäti antaa painoon jopa 20 % lisää. Siksi kevät eli huhtikuun loppu - toukokuu ovat hyviä aikoja ennätysten rikkomiseen.

- Vetouistelemalla saadaan ehkä eniten suurkuhia, mutta viime vuosina myös jigittely on antanut monia mahtiyksilöitä. Kaiun kanssa tapahtuva isojen yksilöiden etsiminen selkävesiltä vaatii kärsivällisyyttä, mutta kun sellainen luotaimen ruutuun piirtyy ja vertikaalijigi onnistutaan sen eteen tiputtamaan, tärppi palkitsee varmasti.

- Myös kutupaikoilta eli matalilta 1-3 metrin syvyisiltä karinreunoilta, pohjakivikoista ja vastaavilta paikoilta saadaan suurkuhia toukokuun - kesäkuun alun tietämissä, mutta kutukalojen pyytämisessä kannattaa aina säilyttää maltti.

 

 
Espanjalainen kalastustoimittaja Juan Francisco Calle Muñoz-Delgado nappasi alkukesällä 2011 Vilppulan Paloselältä suurhauen, joka pääsi Igfan ennätyskalalistan kärkeen pyydystä ja päästä -sarjassa.