KUHAMAA - Saalislajit - Kuha - Kuhavieheitä

 
KUHAVIEHEITÄ

 
 
 
Ylärivi. Tukevat ja värikkäät syvänne-Rapalat uivat 2-4 metrissä ja potkivat lujaa mennessään.

2. rivi. Merimetso (2 kpl) on ehkä Pirkanmaan suosituin kuhavaappu. Halin Gemini tekee isoa liikettä hiljaisellakin vedolla.

3. rivi. Isoliikkeinen Bomber on hyvä kuhakone. Puulan foliokylki tehostaa uistimen näkymistä ja neonkeltainen väri toimii vahvana ärsykkeenä kuhalle. W.P.S.-kalannahkavaappu houkuttelee luonnollisella värillään.

4. rivi. Kuha syö kuoretta ja ottaa mielellään sitä tai muikkua väritykseltään enemmän tai vähemmän muistuttaviin sujakoihin vaappuihin, kuten Tarmoon ja Iitin Uistimeen. Jigi tehoaa kesällä kuhan heittokalastuksessa. Viimeisenä perinteinen kuhan heittouistin, kölipainolla varustettu Näsiheitto. Se pelaa loppukesällä ja alkusyksyllä kuhien haravoimisessa selkäpakkojen sivuista.

Alarivi. Ainekset ruuttilitkaan. Niklatut Uskalin ruutit ovat tamperelaisia perinnetyökaluja, joiden ulkonäkö voi pettää niin kalastajan kuin kalankin. Propeliperäisiä painouistimia löytyy eri väreissä, aina järven sinisestä räikeään "reggae" –maalaukseen.

 
 
Kuha kopsauttaa ruuttiin
 

Vaappujen ohella Hämeen vesissä perinteisesti käytetyt (t)ruutit ovat kovaa valuuttaa "kuhan soudussa", joka nykyään tapahtuu kylläkin useimmiten perämoottorin avustuksella. Ruuttilitka tehdään siten, että selkäsiimaan kytketään 3-6 painokuvaa 3-5 metrin välein ja vajaan metrin tapseilla. Selkäsiimassa tapsien kiinnityskohdissa on kolmioleikarit. Selkäsiima on vahvaa: 0,60-0,70 mm ja tapsit ohuempaa: 0,40-0,45 mm. Litkan päähän tulee vaappu. Tällä virityksellä päästään vauhdista riippuen 8-10 metriin, kun vetosiimaa on ulkona 20-30 metriä. Ruuttilitka kalastaa laajan vesikerroksen pinnan tuntumasta alaspäin.

Ruutteja on saatavana Pirkanmaan kalastustarvikeliikkeissä niin paikallisten tekijöiden valmistamina perinteisinä niklattuina holkkimalleina, kuin myös maalattuina propeliversioina. Potkurittomassa uinti on hakeva ja heijaava. Propelilla varustettu ja luultavasti hieman kovempaa ääntä veden alla päästelevä kulkee suorempaan. Niissä värivalikoimaa löytyy joka silmään. Kuhan heittokalastukseen käytetään alkukesällä jigiä ja loppukesällä syvemmässä vedessä myös erityistä painotettua kuvaa, jolla kalastavia tosin on vähän nykyään. Pilkittelyyn käy pystypilkki, iso tasapaino ja ruutti.

 
 
 
Lisää vaappuja kuhanuisteluun:

Ylärivi: Topin Top, Nils Master ja Sepen Tuuri.

Keskirivi: Jesse, Kuusamo Variant ja Jurmu.

Alarivi: Lappia, Rapala Husky, Merimetso ja Lucius.

 
 
Vaappu suosituin kuhanuisteluviehe
 
Vaaput ovat tehokkaimpia vieheitä kuhan vetouistelussa. Kuha käyttää melko pientä ravintoa. Saaliskalan pituus on järvikuhilla keskimäärin noin viidennes kuhan pituudesta. Niinpä 9-15 cm pituiset vaaput ovat tehokkaita kuhanpyynnissä. Suurkuhalle kannattaa tarjota isoja, 13-18 cm vaappuja, joihin kumma kyllä, joskus myös alamitat hanakasti iskevät.
 
 
Jigi toimii läpi kauden
 
Jigikalastus on lisännyt huimasti suosiotaan viime vuosina, eikä ihme. Jigikalastus on aktiivista, hauskaa ja usein myös hyvin saalisvarmaa. Jigikalastuksen myötä kuhasesonki on jatkunut molemmista päistään ja kuhaa kalastetaan nykyään melkeinpä koko avovesiaika.
 
 
 
Erilaiset kalajigit (kolme ylimmäistä riviä) ovat suosittuja kuhan pyynnissä. Väri- ja mallivalikoimaa riittää jokaisen kalastajan silmään ja kokeilun varaa on niin eri kelien, vuorokauden aikojen kuin veden värinkin suhteen.

Kuha iskee hanakasti myös toukkajigeihin (kaksi alimmaista riviä).

Sekä räikeät että enemmän tai vähemmän luonnonväriset toimivat pitkin kautta. Kulloisellakin hetkellä tehokkain väri ja jigityyppi löytyy vain kokeilemalla.

 
Kuha